به طور کلی ورق رنگی شامل یک ورق ‌فلزی گالوانیزه است که توسط فرایند‌های خاصی رنگ آمیزی شده است. ورق رنگی یک نوع خاص از ورق گالوانیزه است که سطح ورق در فرایند های بعدی رنگ آمیزی شده است.

شرکت آهن اینفو به عنوان مرجع تخصصی و کارشناسی ورق های فولادی از جمله تامین کنندگان عمده ورق رنگی در کشور می باشد که با داشتن بستری گسترده از زنجیره تامین کنندگان تراز اول همواره آماده ارائه خدمات خرید و فروش و مشاوره فنی و بازرگانی در خصوص این محصولات به فعالین و مشتریان حوزه فولاد و خریداران و فروشندگان ورق های رنگی داخلی و خارجی بوده است. بر حسب تقاضای مشتریان، ورق‌های رنگی با مشخصات مختلف از نظر فرم ظاهری (رول، شیت و فابریک) و یا ابعاد و ضخامت‌های مختلف در کوتاه ترین زمان ممکن  تامین و عرضه می گردد.   

امروزه نوسان قیمت این فلز پر کاربرد در بازارهای داخل و خارج از ایران به قیمت روز دلار و دیگر عوامل تأثیرگذار در بازار آهن بستگی دارد. نکته ای که برای خریداران این دسته از ورق ها حائز اهمیت است، توجه به تفاوت های رنگ گالوانیزه و رنگ معمولی است که نوع ساختار و فرمولاسیون آن ها متفاوت می باشد.

کاربرد ورق رنگی چیست؟

برای متوجه شدن نوسانات قیمت ورق شیروانی رنگی و تأثیر عوامل مهم در آن ابتدا بهتر است با کاربردهای این فلز آشنا شویم. ورق گالوانیزه در صنایع مختلفی استفاده می شود که مهم ترین آن ها شامل صنعت حمل و نقل، ساختمان سازی و تولید لوازم خانگی است. می توانید گستردگی استفاده از این فلز را در همین سه صنعت متوجه شوید تا بتوانید درک بهتری از قیمت و تولید آن داشته باشید، اما بهتر است بدانید یکی از پرکاربردترین مصارف این فلز جذاب در تولید و نصب سقف های شیروانی در مناطق جغرافیایی با بارندگی و رطوبت بالا می باشد.

علت استفاده از آن ها علاوه بر زیبایی ظاهری، داشتن مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی است؛ البته که ورق های رنگی در یک ضخامت مشخصی تولید و عرضه می گردند. هر چه ضخامت این محصولات بیشتر باشد از امتیازات مثبت آن ها کم می شود. به همین علت ضخامت ورق های رنگی داخلی در کارخانه فولاد مبارکه از 0.4 میلیمتر تا 0.7 میلیمتر می باشد و بیشتر نخواهد شد. آهن اینفو هدف از تولید این فلزات را برای کاربردهایی در نظر گرفته است که نیاز به شکل دهی و فرم پذیری خاصی داشته باشند.

عوامل مؤثر بر قیمت آن

هنگامی که یک شخص قصد شروع پروژه ای را داشته باشد، علاوه بر کیفیت محصولات مورد استفاده و زمان شروع و پایان پروژه، باید برآورد هزینه آن را هم داشته باشد تا بتواند با زمان بندی و برنامه ریزی صحیح آن را به سرانجام برساند؛ پس آشنایی با عوامل مؤثر بر قیمت ورق گالوانیزه از جمله نکاتی است که به شما کمک خواهد کرد.

کیفیت ساخت و تولید

یکی از پر اهمیت ترین عوامل اثرگذار بر روی قیمت یک محصول کیفیت ساخت کارخانه تولیدکننده محصولات فلزی است که البته این مورد هم به عوامل مختلفی از جمله ضخامت ورق، روند تولید، کیفیت مواد اولیه، نوسانات ارزی، نیروی به کار گرفته شده، تغییرات بورس و... بستگی دارد.

ضخامت ورق گالوانیزه رنگی

برای خرید و سفارش ورق های رنگی ابتدا باید ابعاد و ضخامت مورد نیاز برای استفاده خود را بدانید تا بتوانید راحت تر تصمیم بگیرید. ورق های رنگی یک ضخامت مشخص با توجه به داخلی و خارجی بودن خود دارند. به طور مثال ورق های چینی (خارجی) از ضخامت 0.16 تا 0.48 را شامل می‌شوند. همچنین این مورد به کارخانه تولید کننده بستگی دارد و ممکن است متغیر باشد.

روند تولید

این عامل بیشتر به نحوه تولید یک ورق و دستگاه های مورد استفاده در تولید آن بستگی دارد. لازم به ذکر است طراحی هر کدام از محصولات نیز اثر مهمی در قیمت گذاری آن ها دارد. به طور مثال یک قطعه فلزی که تنها با یک پانچ تولید می شود قیمت کمتری نسبت به دیگر قطعات که فرآیند ساخت پیچیده تر و فرمولاسیون متفاوت تری را طی می کنند، دارد.

کیفیت مواد اولیه

کیفیت و قیمت مواد اولیه مورد استفاده برای هر ورق طبیعتاً اثر قابل توجهی بر قیمت تمام شده آن می گذارد. در نتیجه نوسانات قیمت بازار فلز با هزینه یک ورق کامل ارتباط مستقیمی دارد و تولید کنندگان این دسته را تحت تأثیر قرار می دهد.

نوسانات ارزی

یکی دیگر از عوامل پر اهمیت در قیمت محصولات فلزی، نوسانات مربوط به ارز و نه تنها در ایران؛ بلکه در کشورهایی از جمله آمریکا می باشد. در واقع نوسانات ارزی قادر به اثر گذاشتن بر روی قیمت فولاد در تمامی کشور های دنیا هستند.

همانطور که می دانید در سال های اخیر ارزش پول کشور ایران نسبت به ارزهای خارجی کاهش قابل توجهی داشته است؛ از این رو قیمت مواد اولیه و در نتیجه قیمت تمام شده ورق های فولادی افزایش پیدا کرده است.

تغییرات بورس

از جمله دیگر موارد اثرگذار بر روی قیمت فلزات و آهن آلات وضعیت بورس می باشد؛ زیرا سهام بسیاری از کارخانه های تولید کننده فلزات و ورق های فولادی در بازار بورس و اوراق بهادار ارائه شده است که همین موضوع به صورت مستقیم بر روی نرخ ورق های آهنی  ماند قیمت ورق روغنی تأثیر می گذارد.

بررسی روش های تأمین ورق رنگی

تولید ورق های رنگی یک فرآیند ثابت و خودکار دارد که در آن سطح ورق پس از بررسی کارشناسان تولید به بخش آماده سازی تحویل داده می شود. همچنین سطح ورق‌ های گالوانیزه قبل از تبدیل به ورق رنگی و ایجاد رویه محافظ، کاملاً پرداخت می‌ شود و روند ساخت آن ها در سه مرحله حذف ناخالصی ها و چربی زدایی، شستشو و هوادهی و در نهایت رنگ آمیزی به پایان می رسد. به طور کلی ورق های رنگی در واقع همان کلاف های گالوانیزه هستند که طی روندی که در ادامه شرح می دهیم به ورق تبدیل می شوند.

حذف ناخالصی ها

ابتدا ورق گالوانیزه به طور کامل چربی زدایی می شود تا تمام ناخالصی های آن از بین بروند. این مورد نیز با دو روش معمول انجام خواهد شد:

چربی زدایی به صورت سرد یا الکتریکی: که در این صورت نباید انتظار کیفیت سطح مرغوبی داشته باشید و به همین علت کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به دلیل داشتن هزینه های بالا به نسبت روش دوم گزینه غیر اقتصادی به حساب می آید.

شستشوی گرم: در این شستشو که از مواد قلیایی استفاده می شود، یکی از مرسوم ترین روش ها در صنایع فلزی و کارخانجات است. شستشو به دو روش پاششی و غوطه وری انجام می شود که از نظر اقتصادی کاملاً عقلانی و پر کاربرد است.

همچنین میتوانید مقاله تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد را در سایت ما بخوانید.

شستشو و هوادهی (کروماته کردن)

پس از اتمام این عملیات ورق ها با استفاده از غلطک مخصوص برس کاری می شوند تا در نهایت رنگ آمیزی یک دستی به دست بیاید؛ سپس ورق با آب شستشو داده می شود و طی فرآیند کروماته کردن یا همان هوادهی مرحله خشک کردن ورق انجام می شود. برای افزایش مقاومت ورق ها در برابر خوردگی و یک دست کردن رنگ مواد شیمیایی مخصوصی بر روی سطح آن ها پاشیده می شود تا برای خشک شدن و قرار گرفتن در دمای مناسب آماده شوند.

رنگ آمیزی

مرحله آخر رنگ آمیزی است. لازم به ذکر است بدانید قبل از شروع عملیات رنگ آمیزی، یک لایه پرایمر بر روی سطح بالایی و پایینی ورق اعمال می شود و سپس در کوره پخت قرار می گیرد. پس از خشک شدن کامل ورق ها رنگ آمیزی نهایی که شامل مواد اولیه متفاوتی از جمله اپوکسی، پلی استر، پلی وینیل کلراید، فلوراید، اکریلیک، پلی‌امید و پلی اورتان است، انجام می شود و مجدداً درون کوره قرار می گیرد. انجام کلیه این مراحل به صورت دقیق و بدون نقص منجر به تولید یک محصول با کیفیت و فرم پذیری بالا خواهد شد.

 ضخامت پوشش اعمال شده در مرحله رنگ آمیزی ۲۰ تا ۲۵ میکرون می باشد. برای از بین بردن احتمال جدا شدن رنگ از سطح ورق، بر روی پوشش اصلی رنگ یک لایه PVC یا PET قرار داده می شود.  از جمله نکات مثبت این پوشش، نیز می توان به انعطاف پذیری و مقاومت بالا اشاره کرد.

جمع بندی

شرکت آهن اینفو به سبب ویژگی هایی که دارد آن را از سایر سازمان ها متفاوت می سازد. کیفیت اصلی محصولات و ارائه صحیح آن ها به مراجعه کنندگان که همیشه انتظار بهترین محصول تولید شده با قیمت مناسب و روند تولید صحیح آن ها را دارند، از جمله مشخصات حائز اهمیت در تحویل شرکت آهن اینفو است.

همچنین میتوانید  مقاله کاربرد ورق سیاه در صنعت را در سایت ما بخوانید.