شباهت زیاد سقف های عرشه فولادی و کامپوزیت از نظر ظاهری سبب شده تا بسیاری از خریداران در زمان خرید با مشکل انتخاب مواجه شوند. از این رو در این مطلب قصد داریم به تفاوت های میان سقف عرشه فولادی و کامپوزیت بپردازیم که شامل یک سری موارد قابل توجه نظیر وزن کمتر عرشه فولادی و در عوض مقاومت و استحکام سقف های کامپوزیتی هستند. همان طور که می دانید عرشه فولادی یکی از سقف های رایج شناخته می شود که از طریق فرم دهی ورق های گالوانیزه تولید می شوند؛ به همین علت دارای مقاومت نسبتاً بالایی در برابر خوردگی، زنگ زدگی، اکسیداسیون و رطوبت هستند.

از سوی دیگر این محصولات با داشتن وزن سبک سبب کاهش وزن سازه و در نتیجه تحمل بار بیشتر خواهند شد. سقف های کامپوزیتی نیز یکی از گزینه های مطرح بازار آهن آلات شناخته شده و از ترکیب بتن و فولاد ساخته می شوند. این مقاطع نیز دارای مقاومت بسیار بالا در برابر وزن های زیاد می باشند و اجرا آن ها نیز به وسیله تیرآهن و میلگردهای حرارتی صورت می گیرد. در ادامه به بررسی جزئیات تفاوت های میان این دو سقف پرداخته ایم.

بررسی دقیق تفاوت سقف عرشه فولادی و کامپوزیت

تفاوت های اصلی سقف های عرشه فولادی و کامپوزیت در وزن، سرعت اجرا و مصالح مصرفی می باشد؛ با این وجود سایر تفاوت های این دو محصول به میزان مقاومت و استحکام، زمان نصب، نحوه اجرا، قیمت و محیط زیست می باشد. در ادامه اینفوگرافی این تفاوت ها آورده شده است، اما بررسی جزئیات دقیق تر این تمایز ها نیز شرح داده شده اند:

وزن

اصلی ترین تفاوت عرشه فولادی و کامپوزیتی در میزان وزن می باشد که سبب تغییر در کاربری و قیمت آن ها شده است. از این رو باید گفت سقف عرشه فولادی به علت تولید از طریق ورق های گالوانیزه وزن سبک تری را به خود اختصاص می دهد و از سوی دیگر به کارگیری آن در سقف موجب کاهش وزن سازه و در نتیجه حذف اجزای اضافی خواهد شد.

این در صورتی است که تولید سقف های کامپوزیتی با استفاده از ترکیب بتن و فولاد انجام گرفته و این موضوع سبب افزایش وزن محصول نهایی و در پایان سازه می شود. از این رو وزن سقف های کامپوزیتی بیشتر از سقف های عرشه فولادی می باشد.

زمان  نصب

در واقع هدف از به کارگیری سازه های فلزی و سقف های عرشه فولادی و کامپوزیتی، افزایش سرعت نصب و اجرا به خصوص برای ساختمان های چند طبقه می باشد. با این وجود بهتر است بدانید سبکی وزن سبب شده تا زمان نصب عرشه فولادی بسیار سریع تر از سقف کامپوزیتی باشد. در واقع سقف کامپوزیتی به علت وزن بالا، جا به جایی حساس تر و نصب طولانی تری را به خود اختصاص می دهد.

از این رو اگر یک شخص برای پروژه زمان کمی را در نظر گرفته باشد، اولویت در خرید عرشه های فولادی با کیفیت می باشد، اما در صورت بی اهمیت بودن این موضوع، سقف های کامپوزیتی نیز پیشنهاد می شوند.

حتما بخوانید: بررسی کامل سقف عرشه فولادی 

نحوه اجرای سقف

اجرای سقف های عرشه فولادی به طور معمول طراحی محدودتری دارد و مدل های مختلف آن در اجرای سقف تنها از نظر گام عرشه و ارتفاع با یک دیگر تفاوت دارند. در اجرا این سقف ابتدا ورق های فولادی با فرمینگ ذوزنقه ای شکل و در جنس گالوانیزه، در فواصل مشخصی از تیرها قرار گرفته تا با استفاده از گل میخ یا برشگیر، اتصال آن ها به تیرهای سقف صورت گیرد. در نهایت آرماتور بندی و بتن ریزی آن انجام می شود.

این در صورتی است که برای اجرای سقف های کامپوزیتی در ابتدا با قالب بندی تخته کوبی آغاز می شود؛ به طوری که فاصله میان تیرهای سقف فرعی به وسیله مقاطعی تحت عنوان چهار تراش پر شده و سپس آرماتوربندی و بتن ریزی با استفاده از میلگردهای حرارتی بر روی سطح این قالب صورت می گیرد. این سقف در مقایسه با عرشه فولادی، شبکه مش های کوچک تری داشته و معماران در طراحی آن به شکل آزادانه تری می توانند اجرای سقف را انجام دهند.

قیمت

یکی از مهم ترین تفاوت های سقف عرشه فولادی و کامپوزیتی در قیمت و هزینه پروژه می باشد؛ از این رو باید گفت عرشه فولادی با داشتن وزن کمتر، به کارگیری مصالح کمتر، سرعت اجرا و نصب بالاتر، قیمت کمتری را به خود اختصاص می دهد. این در صورتی است که وزن بیشتر سقف های کامپوزیتی سبب کاهش سرعت انتقال، نصب و اجرا شده و نیاز به نیروهای متخصص تر در این زمینه دارد. در نهایت این موضوع منجر به افزایش قیمت این نوع سقف نسبت به عرشه فولادی شده است.

مقاومت و استحکام

استحکام و مقاومت موضوع دیگری است که باید در تفاوت های میان عرشه فولادی و کامپوزیتی در نظر گرفت. به صورت کلی سقف های کامپوزیتی به سبب تولید از طریق بتن و فولاد، از نظر بارگذاری و مقاومت در برابر فشارها و بارهای وارده، مقاومت و استحکام بالاتری را به خود اختصاص می دهند. این در صورتی است که عرشه فولادی به سبب تولید از ورق گالوانیزه با استانداردهای روز دنیا، دارای مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی نظیر خوردگی، زنگ زدگی و رطوبت می باشد. این موضوع به طول عمر سازه در محیط های معتدل و مرطوب کمک می کند.

حتما بخوانید:سقف کامپوزیت چیست

میزان مصالح لازم


مصالح مورد استفاده در ساخت و اجرای سقف ها، در هزینه و سرعت اجرا بسیار اثرگذار می باشند. از این رو بهتر است بدانید در صورتی که برای اجرای یک پروژه از سقف عرشه فولادی استفاده شود، تیرچه های فرعی و بتن ریزی کمتری نیاز است. در صورتی که برای اجرای سقف های کامپوزیتی، بتن ریزی بیشتری نیاز بوده و این موضوع نیز سبب افزایش استفاده از میلگردهای حرارتی بیشتری خواهد شد. این موضوع در نهایت سبب سخت شدن اجرا و افزایش هزینه ها و مصالح مورد استفاده برای سقف های کامپوزیتی می گردد.

البته باید گفت این موضوع به فواصل بین تیرهای فرعی برمی گردد. برای اجرا سقف کامپوزیتی حدود 90 سانتی متر تیرها در نهایت با یک دیگر فاصله خواهند داشت؛ در صورتی که در اجرا سقف عرشه فولادی می توان این فاصله را تا حدود 3 متر نیز در نظر گرفت. ضخامت بتن ریزی عرشه های فولادی نیز در حدود 2 سانتی متر از سقف های کامپوزیتی کمتر می باشد.

محیط زیست

هر چه استفاده از مصالح بیشتری برای اجرا سقف نیاز باشد، سرعت اجرا کاهش یافته و این موضوع منجر به درگیر شدن بیشتر محیط زیست برای تحمل آلودگی ماشین آلات صنعتی، سر و صدا و ... خواهد شد. از این رو خرید سقف عرشه فولادی آسیب کمتری را برای محیط زیست و محیط اطراف پروژه نسبت به سقف کامپوزیتی به وجود می آورد.

حتما بخوانید:تفاوت عرشه فولادی مرکب و غیر مرکب

جمع بندی

در نهایت باید گفت خرید سقف متناسب با پروژه یکی از اصلی ترین دغدغه های خریداران و پیمانکاران می باشد؛ از این رو در این مطلب به مقایسه سقف های اصلی و رایج نظیر عرشه فولادی و کامپوزیتی از نظر وزن، قیمت، مقاومت، سرعت نصب، نحوه اجرا، آسیب های زیست محیطی و ... پرداختیم تا خریداران بدانند خرید کدام سقف صرفه بیشتری دارد.

آهن اینفو یکی از تولیدکنندگان سقف های عرشه فولادی در کشور شناخته می شود و این محصول را با بالاترین کیفیت از نظر مواد اولیه، روش تولید، نحوه بسته بندی و ... به مشتریان تحویل می دهد. برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می شود با کارشناسان در بخش فروش تماس حاصل نمایید.