پروفیل Z یکی از رایج ترین مقاطع فولادی شناخته شده در بازار آهن آلات و فولاد می باشد که بیشترین کاربرد آن در ساخت درب و پنجره ساختمان های مختلف می باشد. سطح مقطع این محصول شبیه به حرف انگلیسی Z می باشد؛ به همین علت پروفیل Z نامیده شده است. از مهم ترین مزیت های پروفیل Z مورد استفاده در صنایع مختلف به خصوص ساخت و ساز می توان به افزایش استحکام و مقاومت سازه یا قطعه در برابر بارهای وارده مرده و زنده اشاره داشت.

از دیگر کاربردهای پروفیل Z  یا پرلین زد نیز می توان به صنایع کشتی سازی، انواع سقف ها و درب و پنجره ها، ریل راه آهن، ساخت پایه، فریم های فلزی و مواردی از این قبیل اشاره داشت. حال نحوه نصب پروفیل Z از صفر تا صد در بیشتر سازه ها با یک سری مراحل، نکات و جزئیات بیشتری همراه است که در این مطلب به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفته اند. با این وجود پیش از مراجعه بهتر است بدانید این مقاطع دارای وزن نسبتاً سبک و در نتیجه نصب راحتی هستند.

مراحل نصب پروفیل Z

حال که می دانید استحکام سازه ساختمان ها تا حد زیادی به نحوه صحیح اجرا شدن پروفیل Z و سایر مقاطع فولادی و غیر فولادی وابسته است، در ادامه مراحل نصب این مقاطع به صورت کامل شرح داده شده اند. البته پیش از مطالعه می تواند اینفوگرافی مراحل را در زیر مشاهده نمایید:


  1. ابتدا باید پروفیل Z متناسب با سازه مد نظر خود را خریداری کنید؛ زیرا این محصول از طریق ورق های سیاه و گالوانیزه قابل تولید بوده و هر کدام برای پروژه های خاصی قابل استفاده هستند. این موضوع توسط مهندس سازه و پیمانکار تعیین می شود.
  2. پیش از نصب باید توجه داشته باشید که تکیه گاه های مد نظر برای نصب پروفیل بر روی سقف یا دیوار نظیر خرپاهای سقف، تیرها و ستون های مرکزی به درستی و به شکل محکم نصب شده باشند. فواصل میان آن ها نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
  3. زد پرلین ابتدایی را در محل مناسب قرار دهید. اتصال پروفیل به قطعه زیرین و پایه که معمولاً قاب های اصلی سازه هستند نیز با استفاده از پیچ و مهره انجام می گیرد.
  4. با توجه به فاصله بین تیرها و استاندارد سازه، پروفیل های Z بعدی را در فاصله های مشخص شده بر اساس فشارهای وارده قرار داده و آن ها را محکم کنید.
  5. در مرحله بعدی لازم است پروفیل های نصب شده را به وسیله ورق های متصل کننده یا وصله و پوششی به یک دیگر وصل نمایید. ثابت و محکم شدن آن ها به یک دیگر در جهت جلوگیری از حرکت یا افتادگی بسیار اهمیت دارد.
  6. حال با ایجاد یک سیستم یکپارچه و قوی روکش سقف یا دیوار به وسیله پیچ و مهره یا گل میخ بر روی پروفیل زد قرار داده می شود.
  7. در پایان و آخرین مرحله لازم است محل نصب پروفیل ها به خوبی بررسی شده تا برای تطابق با مشخصات طراحی اطمینان حاصل شود. همه اجزا نیز باید محکم و تراز باشند.

حتما بخوانید: وزن پروفیل Z

ابزارهای موردنیاز برای نصب پروفیل Z

به صورت کلی پروفیل های زد مقاطع کاملی هستند که از طریق دستگاه فرمینگ و اعمال فرم Z شکل بر روی ورق های فولادی تولید می شوند. همچنین همان طور که شرح دادیم، مراحل نصب چندان پیچیده ای نداشته و وزن سبک این فلزات سبب راحت تر شدن فرآیند و سرعت بخشیدن به پیشرفت پروژه خواهد شد.

با این وجود لازم است بدانید در صورتی که ارتفاع طبقات ساختمان یا پروژه زیاد باشد، بهتر است برای جا به جایی و حمل پروفیل های زد از جرثقیل های مخصوص ساختمانی استفاده کرد. سایر ابزارهای مورد استفاده در نصب پروفیل های Z نیز شامل پیچ و مهره، گل میخ یا برشگیر، ورق های متصل کننده یا وصله و البته نیروی انسانی متخصص می باشد. همچنین اشکال استاندارد این مقاطع سبب راحت تر شدن مراحل نصب و حذف اجزای اضافی ساختمان سازی شده است.

حتما بخوانید: مراحل نصب سقف عرشه فولادی 

نکات مهم پیش و حین نصب پروفیل Z


حال که با ابزارها و نحوه نصب پروفیل های Z آشنا شدید، بهتر است بدانید یک سری نکات را باید پیش از نصب این مقاطع و پس از نصب در جهت بهبود کیفیت رعایت کرد که به شرح زیر هستند:

  • بسته به نوع پروژه و تشخیص مهندسان سازه و پیمانکار خرید پروفیل زد باید به درستی انجام گیرد؛ زیرا این مقاطع با جنس ها و در ابعاد مختلفی تولید و عرضه می شوند. همچنین کارخانجات تولیدکننده آن ها با یک دیگر متفاوت است.
  • فواصل پروفیل های زد از یک دیگر برای افزایش کیفیت و استحکام بسیار اهمیت دارد و باید در محدوده های مشخص شده نصب آن ها صورت گیرد؛ زیرا منجر به آسیب رسیدن به مقاطع از طریق ورق های سقف خواهد شد.
  • در صورتی که ورق سقف ضخامت 7/0 میلی متری داشته باشد، پروفیل های Z نباید فاصله ای بیشتر از 2/1 متر داشته باشند.
  • ورق های فولادی مورد استفاده باید عرضی در حدود 50 میلی متر در جهت ثابت ماندن بر روی پروفیل ها داشته باشند.
  • زمانی که ورق فولادی 5/0 میلی متر ضخامت داشته باشد، حداقل یک متر فاصله میان زد پرلین ها لازم است.
  • در زمان اتصال پرلین زدها، تمامی اتصالات با استفاده از تیرک ثبات پیدا می کنند.
  • چهارچوب پروفیل Z باید محکم و تراز باشد و همچنین پس از نصب بازرسی کلی با استفاده از آن صورت گیرد.
  • کیفیت پروفیل زد در زمان نصب به خصوص در مناطق مرطوب از اهمیت بالایی برخوردار است. پوشش دهی به وسیله رنگ از بهترین راهکارهای این موضوع به شمار می آید.

مدت زمان نصب پروفیل Z


حال که با نحوه نصب پروفیل های Z ، نکات پیش و پس از نصب و ابزار آلات مورد نیاز آن آشنا شدید، بهتر است بدانید سؤال بسیاری از کارفرمایان و خریداران در خصوص مدت زمان نصب این مقاطع می باشد. همان طور که اشاره شد وزن سبک پرلین زد سبب شده تا این محصولات نصب بسیار آسان و راحتی داشته باشند.

همچنین طراحی و شکل خاص این فلزات از این راحتی کم نکرده و سبب حذف اجزای اضافی در ساختمان سازی شده است. با این وجود بیشترین مدت زمانی که برای نصب پروفیل های زد نیاز است، بسته به نوع پروژه، ارتفاع سقف، استحکام مورد نیاز و متراژ آن تعیین می شود.

حتما بخوانید:برترین تولیدکنندگان پروفیل Z

هزینه نصب پروفیل Z

پروفیل های زد به سبب تولید از طریق فرم دهی ورق های فولادی قیمت نسبتاً مقرون به صرفه ای دارند، اما بهتر است بدانید جدا از خرید پروفیل زد، سایر هزینه های مربوط به نصب این مقطع شامل نیروی انسانی مورد نیاز، هزینه نصب، پیچ و مهره و اتصال دهنده های فولادی می باشند که بسیار ناچیز هستند.

این موضوع به طراحی و زیبایی منحصر به فرد زد پرلین ها بر می گردد که ابزار خاصی نیاز نداشته و نصب آن به راحتی با حداقل نیروی انسانی صورت می گیرد. همچنین برای جا به جایی به خصوص در ساختمان های چند طبقه نیازی به دستگاه های خاص انتقال دهنده نمی باشد و همین موضوع سبب کاهش هزینه های نصب پروفیل Z می گردد.

جمع بندی

در نهایت باید گفت پروفیل های Z چه از جنس ورق گالوانیزه و چه سیاه و روغنی همگی از محبوبیت بسیار زیادی در بین سایر مقاطع برخوردار می باشند؛ زیرا طراحی و شکل ظاهری خاصی داشته و این موضوع منجر به نصب بسیار راحت و بی دردسری برای این مقاطع در سقف و دیوار، درب و پنجره ها و ... شده است.

از طرفی دیگر درست که پروفیل های زد پرلین نصب آسانی دارند، اما در زمان خرید، انتخاب جنس و کارخانه مناسب اهمیت زیادی دارد؛ زیرا هر کارخانه بسته به تجربه و نوع پروژه، ورق ابتدایی فولادی خود را انتخاب کرده و سپس پروفیل Z متناسب را می سازد. با این وجود پیشنهاد می شود خرید و نصب پروفیل های Z توسط افرادی با تجربه و ماهر صورت گیرد.