یکی از مهم ترین محصولاتی که جهت پوشش سقف و دیوار ساختمان استفاده می شود، ساندویچ پانل می باشد که شامل هسته ای مواد عایق حرارتی است. این محصول از هر دو طرف با ورق های فلزی پوشیده می شود. لازم به ذکر است ساندویچ پانل ها جزو ساختاری ساختمان ها نمی باشند و نیروهای سازه به وسیله اسکلت فولادی حمل می شوند.

انواع این پانل ها بر اساس عایق های حرارتی با نام های EPS پلی استایرن، پشم معدنی و پلی اورتان PIR یا پلی ایزوسیانورات معرفی می شوند.  نکته مهم این که عایق های حرارتی عمدتاً از لحاظ عملکرد و مقاومت در برابر آتش متفاوت هستند. از این رو در ادامه قصد بررسی مشخصات، کاربردها، انواع و ساختار ساندویچ پانل ها را داریم تا بتوانید درک بهتری از روند قیمتی و کاربری آن ها داشته باشید.

مشخصات ساندویچ پنل

همان طور که می دانید ویژگی های ساختاری یکی از مهم ترین مشخصات هر کدام از اجزای یک سازه است؛ زیرا علاوه بر داشتن استحکام برای تحمل وزن های مختلف، سبکی قابل توجهی را به همراه زیبایی در سازه ایجاد می کنند. از آنجایی که ساندویچ پانل ها نیز بیشتر به عنوان سقف ها یا دیوارهای کاذب مورد استفاده قرار می گیرند، ابعاد و ضخامت آن ها نیز حائز اهمیت است.

از این رو بهتر است بدانید ضخامت ساندویچ پانل ها از 4 تا 15 سانتی متر متغیر بوده که البته این بازه ضخامتی برای ساندویچ پانل هایی در نظر گرفته می شود که به اصطلاح دیواری هستند. در صورتی که پنل های سقفی ضخامتی در حدود 3 تا 10 سانتی متر دارند.

سایر مشخصات این پنل ها نیز شامل استحکام در برابر عوامل محیطی از جمله خوردگی، زنگ زدگی، اکسیداسیون، رطوبت و...، مقاومت و عایق مناسب در برابر سر و صدا و حرارت، جلوگیری از اتلاف انرژی های گرمایشی و سرمایشی، سبکی وزن و قیمت مناسب می باشد. در ادامه مشخصات پنل ها در قالب جدول برای شما قرار داده شده است:

انواع ساندویچ پانل


بهتر است بدانید ساندویچ پنل ها با توجه به این که روش های مختلفی برای تولید دارند، دارای انواع مختلفی هستند. هر کدام از آن ها نیز ویژگی ها، مشخصات و در نتیجه کاربردهای متفاوتی دارند. از این رو انواع ساندویچ پنل از نظر کاربرد شامل موارد زیر هستند:

ساندویچ پنل سقفی

واکنش دیوارها و سقف ها یعنی جداره های عمودی و مورب به شرایط محیطی و نیروهای وارده متفاوت می باشد و به همین دلیل تولید کنندگان، پانل های ساندویچی را در دو نوع دیواری و سقفی تولید می کنند. آن ها ممکن است در ظاهر شباهت ساختاری با یک دیگر داشته باشند، اما اصلی ترین تفاوت آن ها وجود گام در پانل سقفی است. همچنین ساندویچ پنل سقفی در تولید سقف ‌هایی که بار زنده روی آن‌ ها قرار نمی ‌گیرد استفاده می شود.

ساندویچ پنل دیواری

ساندویچ پانل های دیواری از سه لایه تشکیل شده است که دو لایه از آن فلزی و یک لایه عایق می باشد. از انواع مختلف این نوع پانل ها می توان مدل دیواری قفل دار، دیواری پیچ مخفی، دیواری اتاق تمیز، دیواری دورو نایلون و همچنین دیواری ساده اشاره کرد. ساندویچ پانل دیواری مانند ورق گالوانیزه در مصارف ساختمانی و برای پوشش دیواره ها و در نتیجه کاهش ضریب انتقال انرژی به کار برده می شود. لازم به ذکر است ساندویچ پانل دیواری را در انواع ساختمان ‌ها می ‌توان به‌ عنوان متریال اصلی استفاده کرد.

ساندویچ پانل مخفی

و در آخر مورد سوم در انواع ساندویچ پنل، با نام مخفی شناخته می شود. علت این نامگذاری به سبب پنهان شدن محل اتصال پیچ ها به یک دیگر می باشد؛ از این رو سبب افزایش زیبایی و یکنواختی بیشتر نما ساختمان خواهد شد. بهتر است بدانید پنل های مخفی از دو لایه ورق فلزی و یک لایه عایق در وسط ساخته شده و جنس محصولات فلزی دو طرف آن ها نیز از گالوانیزه یا آلومینیوم می باشد. عایق مورد استفاده در هسته این تجهیزات نیز ممکن است از پلی یورتان، پشم سنگ یا پشم شیشه ساخته شود.به طور کلی ورق های گالوانیزه از کاربردهای متنوعی در صنعت ساختمان سازی برخوردار می باشد که برای اطلاع از قیمت روز ورق گالوانیزه می توانید با کارشناسان متخصص آهن اینفو تماس بگیرید.

انواع ساندویچ پانل بر اساس مواد

پانل های ساندویچی در اوایل قرن بیستم با یک طراحی جدید تولید شد. آن ها با عنوان رایج تر ساندویچ پانل در بازار شناخته می شوند و با ساختاری ساندویچی و چند لایه امکانات بسیاری را پیش روی طراحان و معماران قرار دادند. از همان زمان تاکنون این محصولات همراه با پیشرفت تکنولوژی بهبود یافته و کارایی آن ها نیز بیشتر شده است.

ایده اصلی طراحی پانل چندان پیچیده نبوده، اما به شدت عملکرد خوبی دارد. تولید این محصولات با استفاده از یک عنصر مرکزی و دو متریال جانبی انجام می شود و در آخر کلیتی واحد ساخته می شود. این عایق قدرتمند در بخش هسته مرکزی قرار گرفته و دو ورق از ماده ای مقاوم لایه های جانبی را شکل می دهند که عبارت اند از:

لایه های درونی

جالب است بدانید از زمانی که طراحی و تولید ساندویچ پانل ها آغاز شد، مواد عایق مختلفی تحت عنوان هسته آن ها به کار گرفته می شوند. این مواد عایق به کار رفته شامل پشم سنگ، پشم شیشه، پلی استایرن و ... می شوند، اما یکی از این مواد که پرکاربرد و کارآمدتر از بقیه است، پلی یورتان نامیده می شود. این ماده نیز در دو نوع تولید و استفاده می شود.

  • فوم پی یو آر (PUR)
  • فوم پی آی آر (PIR)

ماده پلی یورتان به علت داشتن خواص عایق برتر و توانایی فوم در قالب گیری به هر شکل یا اندازه ای نسبت به دیگر مواد بهترین انتخاب در ساخت ساندویچ پانل به شمار می رود. از دیگر ویژگی های مهم این ماده می توان به دوام، بهره وری و داشتن توجیه اقتصادی اشاره کرد.

لایه های بیرونی

این ساختار سه لایه، کارایی و بازدهی بسیار بالایی دارد و علاوه بر تولیدات ساندویچ پانل ها، در بسیاری از صنایع و تولیدات دیگر نیز به کار برده می شود. بهترین گزینه جهت پوشش لایه بیرونی ساندویچ پانل ها ورق فلزی است که در کارایی و دوام آن ها تأثیر به سزایی دارد. ورق های فولادی که در پوشش دادن این محصولات و در نتیجه تضمین ساختار مستحکم آن ها استفاده می شوند، شامل صورت موارد زیر می باشند.

  • ورق گالوانیزه: یکی از محبوب ترین ورق های فولادی از مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی به سبب پوشش روی بر سطح خود برخوردار است.
  • ورق آلوزینک: نوع دیگری از ورق گالوانیزه شناخته شده و تفاوت آن ها با یک دیگر در پوشش ورق آلوزینک می باشد که ترکیبی از فلز روی، آلومینیوم و سیلیکون می باشد.لازم به ذکر است قیمت ورق اسیدشویی در نرخ نهایی محصولات گالوانیزه و آلوزینک تأثیر دارد.
  • ورق آلومینیوم: آلومینیوم یکی از سبک ترین فلزات شناخته شده و پرکاربردترین محصول در ساخت ساندویچ پانل ها به شمار می آید. این محصول نیز از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی بهره مند است.

مزایای استفاده از ساندویچ پانل


همان طور که اشاره کردیم، پانل های ساندویچی، یک متریال چند عملکردی می باشد که فواید استفاده از آن ها بیشتر شامل کاهش سرعت اجرا سازه و عملیات ساختمانی و همچنین زمان پس از اجرا می باشند. با این حال بخش عظیمی از مزیت های آن ها را در هر دو زمان می توان مشاهده کرد. این محصولات با داشتن مشخصات فنی بالا، ویژگی های مکانیکی، شیمیایی و فیزیکی ویژه، از اکثر مزیت ها برخوردار می باشند که به صورت زیر است:

  • قابلیت شستشو
  • مقاومت در برابر رطوبت
  • جای‌گذاری و نصب سریع
  • ضخامت اندک و کارآمدی بالا
  • به حداقل رساندن نفوذ سر و صدا
  • وزن به نسبت سبک و حمل آسان
  • ابعاد کاملاً استاندارد و مدولار بودن
  • مقاومت در برابر نفوذ حشرات موذی
  • عایق‌ بندی حرارتی و ممانعت از اتلاف انرژی
  • مقاومت در برابر شعله‌ ور شدن و آتش ‌سوزی

علاوه بر موارد گفته شده، تولید کنندگان این محصولات را نیز بر اساس رال رنگی نیز تولید و عرضه می کنند؛ زیرا کارایی مثبتی داشته و در صنعت ساختمان توجه ویژه ای به آن می شود. از جمله مزیت های استفاده از ساندویچ پانل ماموت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان طراحی و اجرای نماهایی جذاب
  • افزایش دوام ساندویچ پانل
  • افزایش مقاومت ورق ساندویچ پانل در مقابل شرایط محیطی

کاربرد ساندویچ پانل


اکنون پرطرفدارترین رنگ‌ های مورد استفاده برای ساندویچ پنل شامل سفید، آبی و کرم می شوند. در کنار این رنگ ‌ها، رنگ سبز و چند رنگ دیگر نیز استفاده وسیعی دارند. تعیین رنگ ساندویچ پانل بر عهده معماران و کارفرما می باشد و بیشترین به کارگیری از ساندویچ پانل در سازه ‌هایی با کاربری ‌های زیر می باشد:

  • سوله و سازه ‌های صنعتی
  • انواع سردخانه ‌ها در مقیاس بزرگ و کوچک
  • انبارها و سالن ‌های ذخیره‌ سازی
  • آشیانه هواپیما و سایر کاربری‌ های فرودگاهی
  • استادیوم‌ های ورزشی و سالن ‌های اجتماعات
  • ساختمان ‌های میادین تره‌ بار
  • سازه‌ های صحرایی (بیمارستان، درمانگاه، اقامتگاه)
  • پروژه‌ های انبوه‌ سازی
  • ساختمان‌ های تک واحدی و ویلایی

همان طور که اشاره کردیم، ساندویچ پانل ها به عنوان یک متریال مدرن و ساخته شده بر اساس تکنولوژی های به روز، به طوری طراحی شده اند که در صنعت ساختمان سازی می توانند کاربردهای مختلفی را به خود اختصاص دهند. در نتیجه ساندویچ پانل ها مانند محصولات فولادی از جمله مصالح پر کاربرد بوده و استفاده از آن برای یک منطقه یا کاربری خاص نمی باشد. همچنین نرخ محصولات فولادی مانند قیمت ورق شیروانی 6 متری در هزینه نهایی این محصولات تأثیرگذار است.

حتما بخوانید:ورق شیروانی چیست

ابعاد ساندویچ پانل


همان طور که اشاره کردیم استفاده مکرر و زیاد از ساندویچ پانل ها به علت داشتن لایه ها و پوشش های مختلف در آن ها می باشد. این لایه ها سبب افزایش کارایی و بازدهی آن ها خواهند شد؛ به همین علت این محصولات نیاز به ضخامت های چندان بالا ندارند. جالب است بدانید یک ساندویچ پانل با ضخامت کمتر، بازدهی بالاتر و چند برابری در مقایسه با جداره های ضخیم ساخته شده با سایر مصالح دارد. در نهایت جداره ها با ضخامت کمتر، سبب ایجاد زیر بنای مفید و قابل استفاده ساختمان خواهند شد.

همچنین تولید کنندگان ضخامت های مختلفی را برای این محصولات در نظر می گیرند و این مورد بسته به کاربری ساختمان مورد نظر تغییر می کند. با این حال ضخامت های متعارف و رایج برای ساندویچ پانل دیواری بین 4 تا 15 سانتی متر می باشد؛ در صورتی که نوع سقفی بیشتر با ضخامت های 3 تا حداکثر 10 سانتی متر ساخته می شوند. این موضوع نیز بسته به کاربری نهایی متغیر است؛ به طور مثال برای استفاده از این پنل ها در کاربری های خاص نظیر سردخانه، ضخامت های بیشتر از 5/12 و 15 سانتی متر باید مورد استفاده قرار بگیرد.ورق سیاه برخلاف ساندویچ پانل به خاطر ویژگی ها و خاصیت های خاص خود علاوه بر پوشش دادن ضخامت های آن در ضخامت های بیشتر مانند 30 میل و ... نیز تولید می شود.

سایر مشخصات ساندویچ پانل ها شامل طول و عرض می باشند؛ از این رو باید گفت طول پنل ها بر اساس خواسته مشتری قابل تغییر می باشد. در واقع طول این تجهیزات از 2 تا 6/13 متر قابل تولید است. با این وجود عرض این فلزات نیز بنا بر اتصال سطوح و در نظر گرفتن هم پوشانی ها بین 114 تا 116 سانتی متر متغیر است. این مقدار نیز برای پنل های دیواری می باشد، اما برای ساندویچ های سقفی این عرض بین 100 تا 107 سانتی متر است. در ادامه این ابعاد در قالب جدول برای شما آورده شده اند:

ابعاد ساندویچ پانل سقفی

ابعاد ساندویچ پانل دیواری

مراحل نصب ساندویچ پنل سقفی و دیوار


پیش از بررسی مراحل نصب ساندویچ پنل در انواع سقفی و دیواری بهتر است بدانید نصب این سازه شامل دو مرحله اصلی می باشد. ابتدایی ترین مرحله نصب سازه فلزی بوده که بسته به ابعاد پروژه، ممکن است ستون، تیر و نرده های فولادی باشد. سپس پنل بر روی این سازه باید نصب شود و این عملیات به وسیله دریل و پیچ به سازه صورت می گیرد. از سوی دیگر بهتر است در زمان نصب به پیچ های واشردار، گام پیچ، ارتفاع آن، چسب سیلیکونی برای درزبندی و مکان آن توجه کنید.

نصب ساندویچ پنل سقفی

به طور کلی مراحل نصب ساندویچ پانل سقفی شامل 5 مرحله اصلی بوده و پیشنهاد می شود به دست نصابان حرفه ای در زمینه ساندویچ پانل انجام گیرد:

1-       زیر سازی سقف سازه

2-نصب فلاشینگ، آبرو، فیتر

3-نصب فلاشینگ سقف

4-نصب آبرو

5-نصب پانل سقف

نصب ساندویچ پنل دیواری

عملیات نصب ساندویچ پنل دیواری نیز مشابه با نصب پنل های سقفی می باشد، اما در زیر سازی سازه آن ها و رعایت نکات برای نصب دقیق با یک دیگر تفاوت دارند. در ادامه مراحل نصب این نوع پنل نیز آورده شده است:

1-زیرسازی دیوار سازه

2-نصب فلاشینگ، آبرو، فیتر

3-نصب فلاشینگ دیوار

4-نصب آبرو

5-نصب پانل دیوار

کارخانه های تولیدکننده ساندویچ پنل


در یک دهه گذشته، استقبال شرکت های تولید کننده مصالح ساختمانی از ساندویچ پانل ها افزایش یافته است. مطالعات بازار نشان داده است که در سال 2021 میلادی، حجم عرضه و تقاضای این محصول در دنیا به 20 تا 21 میلیارد دلار رسیده است.

همچنین پیش بینی می شود این رقم باز هم افزایش یابد. برای تشخیص بهترین تولید کنندگان چند مورد وجود دارد که شامل سابقه تولید، قیمت رقابتی تولیدات، حجم و تیراژ تولید، نتایج تست ‌ها و آزمون ‌های کنترل کیفیت هستند. با در نظر گرفتن این موارد و بررسی تعداد زیادی از تولیدکنندگان در سراسر جهان، سه تولیدکننده برتر بین ‌المللی عبارت‌ اند از:

  • استروسکی (Ostrowski)
  • ماموت (Mammut)
  • رووکی (Ruukki)

حتما بخوانید:تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه

جمع بندی

در نهایت باید گفت ساندویچ پانل ها شامل اتصال ورق های فلزی به یک دیگر می باشد و درون خود هسته ای از جنس های مختلف دارد. به طور کلی ساندویچ پانل ها انواع مختلفی به صورت کلی دارند که شامل نوع پلی استایرن، پشم معدنی و  پلی اورتان PIR یا پلی ایزوسیانورات هستند. از این محصولات بسته به نوع و هسته ای که دارند در سوله ها، سازه های صنعتی،  استادیوم‌ های ورزشی و سالن ‌های اجتماعات، پروژه‌ های انبوه‌ سازی و ... به کار برده می شوند. 

این محصولات از دو لایه خارجی و یک هسته داخلی تشکیل شده اند که جنس آن ها می تواند از ورق گالوانیزه، آلومینیوم یا ورق آلوزینک باشد. با این وجود برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کیفیت ورق های فولادی مورد استفاده در ساخت این فلزات و مشخصات فنی آن ها می توانید با کارشناسان فروش ورق های گالوانیزه در شرکت آهن اینفو تماس حاصل فرمایید تا از مشاوره های تخصصی آن ها نیز در این زمینه بهره مند شوید.